Zwangerschapsklachten

kinderwens

zwangerschap

bevalling

miskraam

 

 

Little-child-baby-toddler-sitting

Zwangerschapsmisselijkheid

Misselijkheid komt vaak voor in het begin van de zwangerschap.
Oorzaak: een verandering van je hormoonhuishouding en een verandering van je koolhydraathuishouding.
Wat te doen: probeer regelmatig te eten. Een klein ontbijtje voordat je opstaat kan al veel schelen. Daarna elke 2 uur een beschuitje of fruit. Houd de maaltijden licht verteerbaar. En probeer goed te drinken: water of thee. Sommige vrouwen hebben geen trek in een warme maaltijd. Een salade met brood is dan ook goed. Gemberthee kan helpen.

Bandenpijn

Oorzaak: de verandering van je baarmoeder zowel van vorm als van stand.
Wat te doen: doe het even rustig aan en zorg voor warmte, zoals een kruik, een warm bad of douche.
Je ervaart bandenpijn vaak als een plotselinge, scherpe, stekende pijn in de onderbuik of aan de zijkant van je zwangere buik.

Obstipatie

Obstipatie kan tijdens de gehele zwangerschap voorkomen.
Oorzaak: een verandering van de peristaltiek van je darmen door de verandering van hormonen.
Wat te doen: zorg dat je goed drinkt, voornamelijk water en thee. Eet goed en gevarieerd, vooral vezelrijke voeding, groenten en fruit. Bereid je maaltijd eens met olijfolie in plaats van boter. Daarnaast is beweging belangrijk; wandelen, zwemmen of fietsen. Drink eventueel Roosvicee Laxo (denk aan de suikers) of gebruik Ortica (magnesium voor zwangeren).

Maagzuur

Oorzaak: door de verandering van je hormoonhuishouding gaat het klepje tussen je maag en slokdarm wat makkelijker open. Ook doordat je maag wat omhoog wordt geduwd door je baarmoeder en doordat je peristaltiek vaak minder goed is. Er komt dan maagzuur ophoog.
Wat te doen: eet zes kleine maaltijden per dag. Lichtverteerbaar voedsel en gebruik geen koolzuur (in een enkel geval kan een paar slokken echte Coca Cola opluchting geven). Eet niet te veel vet of pittige spijzen. Niet bukken na een maaltijd. Zet het hoofdeinde van je bed wat omhoog als je gaat slapen.
Vanillevla, warme melk, mariakoekjes, appels of wortels kunnen verlichting geven. Daarnaast kun je bij een goede drogist/apotheek maagzuurremmers krijgen. Vraag wel naar een product voor zwangeren.

Bekkenklachten

Oorzaak: een verandering van je hormoonhuishouding en een snelle gewichtstoename. Daarnaast verandert je bekken; het wordt soepeler.
Wat te doen: let goed op je houding. Probeer te blijven bewegen. Houd je benen bij elkaar als je in en uit bed of de auto stapt. Ga op een goede ondersteunde stoel zitten en ga vooral niet hangen op de bank of in bed. Wanneer de klachten je gaan belemmeren in je dagelijkse bezigheden, kan het helpen naar een bekkenfysiotherapeut te gaan. Wij kunnen je informeren waar in de omgeving je terecht kunt. 

Vermoeidheid

Oorzaak: de grotere belasting van je lichaam. Je zwangerschap kost erg veel energie.
Wat te doen: eet gezond, het liefst zo min mogelijk suiker en kunstmatige zoetstoffen en gebruik niet te veel vet (dit alles kost namelijk erg veel energie om te verteren). Zorg voor regelmaat. Neem voldoende beweging; wandelen, fietsen en zwemmen. Zorg voor frisse lucht en voldoende nachtrust.

Slecht slapen

Oorzaak: door de zwangerschap gaat een oud oergevoel weer overheersen. In de prehistorie moesten we snel kunnen vluchten als er onraad was. Zwangeren waren erg kwetsbaar maar tegelijkertijd ook erg waardevol (ze brachten tenslotte de baby’s op de wereld). Vandaar dat vele zwangeren licht slapen. Ook speelt natuurlijk de hormoonhuishouding weer een rol.
Wat te doen: geen koffie of thee; het liefst helemaal niet meer. De cafeïne in de koffie en thee kan een werking van 24 uur hebben. Eet geen zware maaltijden voordat je gaat slapen, maar neem een mok warme melk voor het slapen gaan.
Zorg voor voldoende beweging en buitenlucht. Wandelen, zwemmen. Probeer stress vlak voor het slapen te voorkomen. De invloeden van televisie en computer kunnen ervoor zorgen dat je niet goed kunt inslapen. Dus lees liever een leuk ontspannend boek of luister naar mooie rustige muziek. Neem een lekker bad of een ontspannende douche voordat je naar bed gaat en zorg dat de temperatuur op je slaapkamer prettig voor je is. Probeer een lekkere houding te vinden om te gaan slapen. Elke houding is goed zolang jij maar lekker ligt en je kleintje niet protesteert. Maak gebruik van kussens of een borstvoedinsgkussen. En soms kan het niet anders: probeer alleen te slapen en vraag je partner om eventueel op een andere kamer te gaan slapen. Je kunt beter goed uitgerust zijn dan de hele dag tegen elkaar te lopen vitten.

De meeste klachten zijn vrij simpel op te lossen. Mochten ze echt een probleem vormen dan kunnen diverse hulpverleners je een eind in de goede richting helpen. Vraag er naar bij je verloskundige.

Heb je klachten? Aarzel niet dit aan te geven op het spreekuur. We zullen dan met jou naar een passende oplossing zoeken.