Kraamzorg

kinderwens

zwangerschap

bevalling

miskraam

 

 

Little-child-baby-toddler-sitting

Als jullie kindje straks geboren is, dan krijg je gedurende de eerste week kraamzorg.

Het is belangrijk zo rond de 13e zwangerschapsweek de kraamzorg te regelen (pas na de termijnecho).
De kraamverzorgende komt bij jullie thuis en let op de gezondheid van moeder en de baby. Naast het verrichten van medische controles bij moeder en kind helpt ze met de verzorging van de baby, het geven van borstvoeding, het geven van adviezen daarover en neemt tijdelijk een aantal huishoudelijke taken over. Ze houdt voor ons een dossier bij, zodat wij ook kunnen zien hoe het bij jullie gaat. De kraamzorg wordt verspreid over een aantal dagen (meestal over 8 dagen).

Er zijn verschillende varianten kraamzorg mogelijk. Om verantwoorde zorg te kunnen leveren is het belangrijk dat jullie zeker minimale kraamzorg bespreken. Minimale kraamzorg betekent 24 uur kraamzorg (8 dagen van 3 uur per dag) en basiskraamzorg betekent 49 uur zorg in het totaal. Indien nodig, kan het aantal uren worden uitgebreid indien er complicaties zijn of extra hulp nodig is.

Om kraamzorg te regelen neem je contact op met je zorgverzekeraar. Vaak vragen ze of jullie een voorkeur hebben voor een kraamcentrum en sturen ze een inschrijfformulier op van het voor jullie gewenste kraamcentrum. Ook het kraampakket is via de zorgverzekeraar aan te vragen. Mochten zij het kraampakket niet vergoeden, is het belangrijk om zelf een kraampakket samen te stellen.

In onze regio zijn er twee grotere kraamzorg-instanties die kraamzorg leveren.

Lunavi kraamzorg (voorheen Thebe): je kunt je aanmelden via www.lunavi.nl (Tilburg gericht)

Naviva kraamzorg (voorheen Careyn): je kunt je aanmelden via www.naviva.nl (Breda gericht)

Een consulent van de kraamzorginstantie zal als je zwanger bent van je eerste kindje op een bepaald moment in de zwangerschap een huisbezoek bij je afleggen. Gewoon om kennis te maken en ook om verwachtingen naar elkaar uit te spreken.

Als je al eerder bevallen bent, wordt de intake vaak telefonisch gedaan.