Controles

aanmelden

controles

Echo

bloed

gynaecoloog

 

Little-child-baby-toddler-sitting

De controles

Als je zwanger bent en je hebt je online of telefonisch aangemeld, zijn er natuurlijk veel momenten waarop je op een of andere manier gecontroleerd zal worden. Er zijn daarin een aantal controles op het spreekuur gedurende de zwangerschap die voor iedereen gelden, maar we proberen om het traject op jou en jullie af te stemmen. Dat betekent dat sommige zwangeren wat vaker op controle komen dan anderen en dat kan op jullie verzoek zijn of omdat wij je graag extra in de gaten willen houden.

 

Tijdens de controles moet natuurlijk gecontroleerd worden of de zwangerschap zich medisch gezien naar wens ontwikkelt, dat betekent dat iedere controle je bloeddruk gecontroleerd wordt, je gewicht gecheckt wordt, de groei van je buik en later in de zwangerschap de ligging en indaling van je kind bekeken wordt.

Dat is belangrijk, maar wat mogelijk nog belangrijker is, is dat er tijdens de controles ook gesproken kan en moet worden over wat je bezig houdt in de zwangerschap, wat je onzekerheden en angsten zijn over het naderende ouderschap, de bevalling etc. Als we namelijk weten waar je mogelijk over denkt of piekert, kunnen we dat bespreekbaar maken, waardoor je er misschien op een andere manier mee om kunt gaan.

Wij zijn een laagdrempelig toegankelijke praktijk en dat betekent dat als je nu met bepaalde gevoelens zit die je besproken wilt hebben, maar de volgende afspraak staat gepland voor over 3 weken, wij toch echt willen dat je aan de bel trekt, zodat we je eerder kunnen zien.

Extra onderzoeken die soms nodig zijn in de zwangerschap, zoals echo, bloedonderzoek en een consult bij een gynaecoloog worden met je besproken op het moment dat wij het nodig achten. Dat is voor iedereen weer anders.

We streven er naar om je tussen de 37 en 42 weken te laten bevallen, wat normaal is. Indien het goed gaat is het belangrijk om op de natuur te vertrouwen en wanneer je kindje en jijzelf er klaar voor zijn, komt die bevalling wel vanzelf.

De controles worden naarmate de zwangerschap vordert steeds frequenter. Dat is om je goed te controleren en te informeren in deze laatste weken en de conditie van jou en je kindje goed in de gaten te kunnen houden.