Borst- of Kunstvoeding

kinderwens

zwangerschap

bevalling

miskraam

 

 

Little-child-baby-toddler-sitting

Borstvoeding

In borstvoeding zitten antistoffen die de immuniteit van je baby verbeteren tegen bacteriën en allergieën. Borstvoeding wordt afgestemd op de leeftijd van de baby, de samenstelling verandert steeds naarmate de baby ouder wordt. Tijdens het voeden heb je lichamelijk contact wat het gevoel van intimiteit geeft. Je hebt borstvoeding altijd bij je en het is op de goede temperatuur.

Meestal gaat het geven van borstvoeding vanzelf, met ondersteuning van je verloskundigen en kraamverzorgster. Soms krijg je tijdens de kraamperiode of in de periode daarna te maken met wat moeilijkheden. Het is belangrijk om je van te voren goed te informeren, bijvoorbeeld door het volgen van een borstvoedingscursus.

Kunstvoeding

Kunstvoeding is een goed alternatief voor borstvoeding. Je weet precies hoeveel de baby drinkt. Kunstvoeding is wel minder goed afgestemd op de spijsvertering van de baby, daarom kan hij/zij sneller last krijgen van verstopping.
De kraamverzorgster zal jullie in de kraamweek flesvoeding leren bereiden.
Op de website van het Voedingscentrum kun je meer informatie vinden over flesvoeding.

Borstvoedingscursus

Mocht je voor borstvoeding kiezen, kan goede voorbereiding middels een cursus ervoor zorgen dat problemen vaak al in de kiem gesmoord worden. Ook als je nog twijfelt tussen borst-of flesvoeding, kan een cursus helpen om erachter te komen waar jij je het prettigst bij voelt. Onder andere in het ETZ Elisabeth ziekenhuis, het Amphia ziekenhuis en bij Naviva kraamzorg wordt een borstvoedingscursus aangeboden:

ETZ locatie Elisabeth (Fam geboortezorg): https://www.fam.nl/agenda/geboortezorg/borstvoedingscursus

Amphia ziekenhuis: https://www.amphia.nl/patienten-en-bezoekers/afdelingen/borstvoeding

Naviva kraamzorg: https://www.naviva.nl/antwoord-en-advies/zwangerschap/bijeenkomsten-en-cursussen/cursus-borstvoeding/

Lactatiekundige Karin de Graaf wordt door ons in overleg met jullie bij borstvoedingsproblemen in de kraamperiode vaak ingeschakeld. Zij kan tijdens een huisbezoek samen met jullie kijken wat de oorzaak is van het probleem en heeft een heel scala aan mogelijke oplossingen. Het loont zeker de moeite om haar hulp in te roepen als je graag borstvoeding wilt blijven geven, we hebben hier echt goede ervaringen mee. De kosten voor een consult kunnen mogelijk ook vanuit een aanvullende verzekering vergoed worden. Kijk voor meer informatie over Karin de Graaf en haar werk op haar website.