Bloedonderzoek

Bloedonderzoek
Tijdens de zwangerschap wordt er op verschillende momenten bloedonderzoek verricht.
Eerste controle
Bij het intake-gesprek geven we je een formulier mee voor het algemeen bloedonderzoek tijdens de zwangerschap. Dit onderzoek dient rond de 12e week van je zwangerschap plaats te vinden.
In je bloed wordt het volgende onderzocht:
Bloedgroep
Rhesus D en Rhesus c factor
Irregulaire antistoffen (antistoffen tegen rode bloedcellen)
Infectieziekten:
- Hepatitis B
- Lues (ook wel syfilis genoemd)
- HIV antistoffen
Hemoglobine (ijzer)
Glucose gehalte (suiker, je hoeft hier niet nuchter voor te zijn, maar het is aan te raden om minimaal een uur na je ontbijt pas te laten prikken.
Tijdens de eerste controle geven we informatie over dit onderzoek. Tevens is deze informatie in diverse talen terug te lezen in de folder “Zwanger!” die we als link toesturen. Je kunt de folder hier zelf ook op internet vinden. Hierin staat ook belangrijke andere informatie over de zwangerschap.
Vervolgcontroles
Indien je binnen het jaar na je vorige bevalling weer zwanger bent, willen we dat je bij 20 weken nogmaals het Hemoglobine laat prikken. Omdat je weer snel zwanger bent geraakt, is er kans dat dit gehalte wat sneller daalt dan normaal.
Soms kan het nodig zijn dat er bij 24 weken of later een zogenaamde Suikertest (oGTT) verricht wordt. Dat gebeurt alleen op indicatie. Je moet dan je bloedsuiker nuchter laten bepalen, daarna krijg je 75 gram Glucose te drinken en dan mag je 2 uur wachten. Vervolgens wordt er nogmaals een bloedsuiker geprikt. Je moet daar echt die twee uur wachten, je mag niet naar huis of naar de stad of erg actief zijn. Neem dus een boekje of tablet mee om jezelf bezig te houden. Meer uitleg hierover vind je hier.
Voor dit onderzoek kun je zonder afspraak iedere werkdag terecht bij de prikpost van het SHL in het gebouw van de Flair. Je dient dat wel om 8:30 uur aanwezig te zijn. Je kunt ook in het ziekenhuis de suikertest doen zonder een afspraak te hoeven maken.
Als je Rh-D negatief bent of Rh-c negatief wordt er tussen week 27 en 28 nog bloed geprikt. Een goede uitleg over bloedgroepen en gevolgen in de zwangerschap kun je hier vinden.
Rond 30 en soms bij 36 weken worden opnieuw het hemoglobine- en glucosegehalte bepaald.
Waar kun je bloed laten prikken?
Je kunt je bloed laten onderzoeken via het SHL, wat een prikpost heeft in ons pand, het gezondheidscentrum De Flair in Gilze. Het SHL heeft ook nog meerdere prikposten in de omgeving. Kijk hier op de site van SHL voor prikposten bij jou in de buurt. Indien je gericht bent op Tilburg, kun je ook je bloed laten onderzoeken via Diagnostiek Brabant, kijk voor de prikposten en openingstijden op www.diagnostiekbrabant.nl. Hieronder vallen ook de laboratoria in de Tilburgse ziekenhuizen. Indien je op Breda gericht bent, kun je ook terecht in het Amphia-ziekenhuis.
Een kritische noot:
De kosten van de 1e bloedonderzoeken gaan van je eigen risico af. Het is bekend dat er nogal wat prijsverschil zou kunnen zitten tussen de diverse laboratoria.
Daarom zijn wij van mening dat als er bij jou geen medische indicatie vooraf bekend is, het prima is om je bloed bij het SHL te laten controleren. Als we aan het begin van je zwangerschap al weten dat je toch op een gegeven moment bij de gynaecoloog terecht zult gaan komen, is het misschien verstandiger om het in het ziekenhuis te laten prikken, anders word je namelijk nog een keer opnieuw geprikt als je daar komt, wat mogelijk extra kosten voor je kunnen zijn.
