Zwangerschap

aanmelden

controles

Echo

bloed

gynaecoloog

 

Little-child-baby-toddler-sitting

De zwangerschap

Op de site wordt onder het tabblad “De zwangerschap” heel veel informatie gegeven over waar je allemaal in de zwangerschap mee te maken kunt krijgen. Hieronder worden de kopjes genoemd en de informatie kun je vinden door bovenin onder het kopje zwangerschap in het submenu voor de gezochte informatie te kiezen.
Je vindt hier dus informatie over de volgende onderwerpen:

Aanmelden

Wanneer kun je bij ons terecht en wanneer je je wilt aanmelden, dan kun je via een vragenlijstje je meteen aanmelden voor de praktijk. Na verzending zal de assistente contact met je opnemen om je definitief aan te melden.

Controle

Onder dit kopje vind je informatie over de controles op de praktijk welke je in de zwangerschap zult gaan krijgen en wie je dan iedere keer ziet. Zo krijg je al een goede indicatie hoe vaak je bij ons zult komen. Dit is natuurlijk een indicatie. Er zijn mogelijk redenen om je vaker te zien of juist niet. Ook zie je wat er je staat te wachten.

Echo

Je krijgt een aantal echo’s aangeboden en grotendeels worden gemaakt in de praktijk. Het is goed om je te realiseren dat er geen enkele echo verplicht is. De echo’s die we je aanbieden worden als medische echo vergoed door je ziektekostenverzekering en hebben allemaal een reden om te maken. Wij maken ook pretecho’s in de praktijk. Van iedere echo wordt uitgelegd waarom hij gemaakt kan worden. 

Bloedonderzoek

Diverse keren in de zwangerschap willen we dat je bloedonderzoek laat doen. Bepaalde waardes kunnen gevolgen hebben voor de zwangerschap en daarom willen we dat graag weten. Bloedonderzoek gaat van je eigen risico af, dat is goed om je te realiseren. Het is mogelijk om je bloed te laten onderzoeken door het SHL, dan kun je in de ochtend meteen laten prikken in het gezondheidscentrum. Als je toch al weet dat je in de zwangerschap toch bij de gynaecoloog terecht gaat komen (bijvoorbeeld na een eerdere keizersnede) is het misschien handiger om in het ziekenhuis alles te laten bepalen.

Prenatale screening

Dit heeft betrekking op het kansberekenende onderzoek naar het Syndroom van Down, Patau en Edwards. Dit is een onderzoek waar je al vrij vroeg in de zwangerschap over moet beslissen of je dit wel of niet wilt laten doen. Goede informatie daarover is essentieel, vandaar dat we ook hierover en de gevolgen daarvan een eigen stukje ingericht hebben op de website. Je krijgt ook tijdens het intake-gesprek bij de verloskundige nog informatie als je dat wilt. Indien je hierover geen informatie wilt, mag dat natuurlijk ook.

De gynaecoloog

Soms is het nodig dat je tijdens je zwangerschap naar de gynaecoloog gestuurd wordt. Je hebt dan zelf altijd de keuze naar welk ziekenhuis je wilt gaan. De gynaecoloog beoordeelt de vraag die we stellen en geeft daar een advies in. Het kan zijn dat er niets aan de hand is en dat je bij ons kunt blijven en je dus straks ook zelf nog invulling aan je bevalling kunt geven, ook de plaats van de bevalling. Het kan zijn dat je een zogenaamde plaatsindicatie krijgt. Dat betekent dat de gynaecoloog het oké vindt dat je onder onze leiding bevalt, maar dat moet dan wel op de verloskamers plaatsvinden. Vandaar de naam plaatsindicatie. En soms is het helaas nodig dat je de rest van de zwangerschap bij de gynaecoloog onder controle blijft. Dan moet je daar uiteraard ook bevallen.

Voorlichting

Er bestaat over verschillende onderwerpen voorlichting, allemaal belangrijk om te krijgen. Dat kan gaan over voeding, voorbereiding op je bevalling etc. Hier kun je dat allemaal nog eens op je gemak doorlezen.

https://www.youtube.com/watch?v=8fJSWeLniQI