Rol kraamverzorgende
Iedere zwangere vrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg, mede hierdoor kunnen we goede verloskundige zorg garanderen.
Rol van de kraamverzorgster
Een kraamverzorgende helpt de verloskundige niet alleen tijdens de bevalling maar ook in de dagen daarna. Tijdens de kraamtijd observeert zij de baby en helpt zij jullie bij het leren kennen van jullie kindje. Zij signaleert problemen bij moeder en kind, bijvoorbeeld op het gebied van groei en voeding. In deze periode heeft zij nauw contact met de verloskundige bijvoorbeeld tijdens de kraamvisites en/of als er zich problemen voordoen. De verloskundige is de eindverantwoordelijke tijdens de kraamtijd.
Aantal uren kraamzorg
Het aantal uren kraamzorg waar jullie recht op hebben wordt bepaald aan de hand van jullie persoonlijke situatie. Hiervoor gebruiken alle kraamzorginstellingen het LIP formulier.(Landelijk Indicatie Protocol)
Als je bijvoorbeeld borstvoeding geeft, heb je recht op 49u, bij kunstvoeding 45u. Indien er zich tijdens de bevalling of kraamweek bijzonderheden voordoen dan kan de verloskundige extra kraamzorguren indiceren, bijvoorbeeld bij borstvoedingsproblemen of na een keizersnede.
Kosten van kraamzorg
De kosten voor kraamzorg vallen onder de basisverzekering. Soms moet je een eigen bijdrage per uur betalen en dit is afhankelijk van je ziektekostenverzekering.
Huisbezoek
Als je in verwachting bent van je eerste kindje komt er altijd een kraamzorgconsulente op bezoek. Dit wordt een intake huisbezoek genoemd. Als het niet je eerste kindje is, kan zij op verzoek toch langskomen. Dit verzoek kan vanuit jullie komen, maar ook vanuit de verloskundige of gynaecoloog.
Tijdens dit bezoek geeft de kraamzorgconsulente o.a. uitleg over: het aantal kraamzorguren en de rol / taken van de kraamverzorgende, ook kun je vragen stellen. Het bezoek zal bij jou thuis plaatsvinden en proberen we in te plannen rondom 25 weken zwangerschap.
Kraamzorgconsultent
Vanaf het moment dat de kraamzorgconsulent contact opneemt tot na de kraamweek is de kraamzorgconsulent jullie contactpersoon. Je kunt met allerlei vragen rondom kraamzorg bij haar terecht.
Aanmelden
Het is fijn om kraamzorg vroeg in de zwangerschap te regelen. Hierdoor heb je direct een vast contactpersoon, de kraamzorgconsultent. Tevens ben je gegarandeerd van het aantal gewenste uren kraamzorg. Vaak kun je dit het beste doen door rond de 13e week van je zwangerschap via de site van je ziektekostenverzekering aan te melden. Maar je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de kraamzorginstelling, online of telefonisch.
Wat als er geen klik is?
Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je om wat voor reden dan ook geen klik hebt met elkaar. Het is erg belangrijk dat je kraamperiode een leuke tijd wordt waar je met een goed gevoel op terug kunt kijken. Als dan die kraamverzorgende niet brengt wat je er van verwacht of gehoopt had, is het belangrijk en zeer wenselijk dat je dat zo snel mogelijk laat weten aan ons of aan het kraamzorgbureau. Wacht daar geen dagen mee of pas als de kraamverzorgende weg is. We kunnen proberen om een andere kraamverzorgende voor je te regelen, zodat je toch nog kunt genieten van de overige dagen en er alsnog met een goed gevoel op terug kunt kijken.