Kraamperiode

kinderwens

zwangerschap

bevalling

miskraam

 

 

Little-child-baby-toddler-sitting

Kraamperiode

En dat ben je bevallen. Hopelijk is alles voor jullie op een manier gegaan zoals jullie het je voorgesteld hadden. En met natuurlijk het mooiste kindje ter wereld voor jullie. Dan begint de kraamperiode. Vaak mag je snel na je bevalling weer naar huis, soms moet je even in het ziekenhuis blijven of wat langer.

Rol verloskundige

Vanaf het moment dat je thuis bent of in ieder geval niet meer onder de verantwoordelijkheid valt van de gynaecoloog, zijn wij medisch gezien verantwoordelijk voor moeder en kind. Dat betekent dat bij problemen in de eerste 10-12 dagen na de geboorte wij voor alles gebeld mogen/moeten worden, waarvan gedacht wordt dat het een probleem is. Dat kan met voeding, gewicht, bloedverlies etc. te maken hebben. Voor zaken die niets met bevalling of kraamperiode te maken heeft, moet je bij je huisarts zijn.
Wij denken samen met jullie en de kraamverzorgende een beleid uit over bijvoorbeeld de voeding van je kindje, bewaken het normale.

Rol kraamverzorgende

Als je thuis bent, komt er tot 8-10 dagen een kraamverzorgende een aantal uren per dag je helpen met de verzorging van moeder en kind. Zij geeft heel veel info over je kindje en wat normaal is. Zij zijn onze ogen en oren en nemen contact met ons op als ze problemen signaleren.

Voeding voor baby’s

Je hebt ongetwijfeld al in de zwangerschap informatie ingewonnen of je ingelezen over voeding voor baby’s. Overal lees je dat borstvoeding de beste voeding is voor je baby. Dat is ook zo, maar soms valt het niet mee om borstvoeding te geven, kan het gewoon niet of wil je gewoon niet ondanks wat iedereen tegen je zegt. Het is belangrijk om te beseffen dat jij degene bent die voeding moet geven aan je kind, dus jij bepaalt, niemand anders. Het is wel goed om je vooraf in te lezen en evt een cursus te volgen om voor jezelf en je kindje de goede keuze te maken.

Nacontrole

Aan het einde van de kraamtijd, een paar dagen na de laatste dag van de kraamverzorgende, komt een van ons nog een keertje langs om af te sluiten. Je krijgt dan heel veel tips mee voor de komende weken en we maken ook nog een afspraak om na een week of 6 nog een keer langs te komen met je kindje op de praktijk. We willen dan graag van je horen hoe het met jullie gaat, of er nog problemen zijn geweest en of jullie al helemaal gewend zijn aan het ouderschap.