Kinderwens

kinderwens

zwangerschap

bevalling

miskraam

 

 

Little-child-baby-toddler-sitting

Jullie willen graag een kind

Het is bekend dat er veel factoren zijn, die mogelijk invloed uit kunnen oefenen op een eventuele zwangerschap.
Dat kan zich bijvoorbeeld al uiten doordat je moeilijk zwanger kunt worden. Soms ben je al snel zwanger nadat jullie samen besloten hebben dat jullie graag een kindje zouden willen. Maar soms duurt het wat langer. Onderzoek heeft geleerd, dat de kans om binnen een jaar zwanger te worden, erg groot is. Als je na dat jaar nog niet zwanger bent, kan dat nog steeds heel normaal zijn. Maar misschien ga je je toch afvragen of er iets mis is.
Het gebeurt ook regelmatig dat een vrouw wel snel zwanger is, maar dat die zwangerschap toch in een miskraam eindigt. Als je in je omgeving kijkt, zijn er vaak heel wat vrouwen die ooit een miskraam hebben doorgemaakt. Maar er wordt niet altijd zo makkelijk over gesproken. Soms gebeurt het meer dan één keer, ook dat komt vaker voor.

Het kan goed zijn om je goed voor te bereiden als je alleen nog maar overweegt om zwanger te willen worden. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het slikken van Foliumzuur door de vrouw vanaf moment van zwangerschapswens tot en met de 10e week van de zwangerschap. Of denk aan het advies voor beiden om te stoppen met roken, alcohol of drugs te gebruiken. Het streven naar een gezond gewicht voordat je zwanger wordt, kan ook helpen. Als je inzicht hebt in die factoren, die mogelijk bij jullie invloed zouden kunnen hebben op de zwangerschap en de gezondheid van de baby, kun je daar op anticiperen. Preventie van mogelijke problemen die op de loer kunnen liggen, kan dan belangrijk zijn.

Je kunt je laten informeren door websites, maar je kunt ons ook eens vragen om mee te kijken naar jullie persoonlijke situatie. Je kunt hiervoor bij ons terecht op het kinderwensspreekuur. Vaak denken mensen bij een zwangerschapswens niet meteen aan een verloskundige, maar gaan eerst naar de huisarts, die ze meteen verwijst naar een gynaecoloog. Meteen dus het medische circuit in, terwijl dat misschien helemaal niet nodig is.

Kinderwensspreekuur

Als je een kinderwens hebt en het loopt niet zoals je gehoopt had, dan hang je dat liever niet aan de grote klok. Je kunt je hiervoor aanmelden door te bellen naar de praktijk en hiervoor een afspraak te maken van 1 uur. Denk hierbij niet aan een speciaal spreekuur helemaal ingepland voor vrouwen met een kinderwens. We plannen dit in een gewoon spreekuur in, waarbij we uiteraard jullie privacy waarborgen. Het hoeft alleen maar gemeld te worden bij het maken van de afspraak bij de assistente. We proberen dit dan aan het begin of juist aan het einde van het spreekuur in te plannen. Mocht dat toch een te grote drempel zijn, dan kunnen we ook altijd een afspraak inplannen buiten het spreekuur om of evt bij je thuis.
We zullen je vooraf vragen om de vragenlijst in te vullen op www.zwangerwijzer.nl. We vragen je om die lijst te mailen naar [email protected].
Tijdens het gesprek stellen we allerlei vragen over je voorgeschiedenis en die van je partner, bijzonderheden in de familie (zoals aangeboren afwijkingen) en je leef- en voedingsgewoonten.
Aan de hand van je antwoorden en de ingevulde vragenlijst kunnen we je gerichte adviezen en informatie geven over gezondheid, leefstijl en werkomstandigheden.
Door een gezonde leefstijl kunnen jullie de omstandigheden waaronder jullie zwanger worden en de zwangerschapsuitkomst voor jullie zelf en de baby positief beïnvloeden.
Tevens inventariseren wij voor de zwangerschap of er bepaalde risico’s aanwezig zijn en hoe wij de zorg rondom de zwangerschap, baring en kraamperiode zo goed mogelijk voor jullie kunnen organiseren. Dit alles met als doel om zo gezond mogelijk en volledig geïnformeerd aan een zwangerschap te beginnen.

Jullie kunnen ook gebruikmaken van de website: straks zwanger worden. Hier vinden jullie algemene informatie en adviezen voor zowel vrouwen als mannen over uiteenlopende onderwerpen.
Thema’s die aan de orde komen zijn onder andere: roken, alcohol, medicijngebruik, voeding, werk en erfelijkheid. De website bevat naast veel aanvullende informatie (in meerdere talen) ook filmpjes ter verduidelijking.