Plaats van bevallen

bevallen

Beladvies

plaats

plan

benodigd

strippen

inleiden

mediche

pijn

 

Little-child-baby-toddler-sitting

Waar te gaan bevallen?

En dan is het bijna zover; je bevalling komt dichterbij en dan zul je toch een keuze kenbaar moeten maken waar je jullie kindje op de wereld wilt zetten. Misschien weet je dat al vanaf het begin van de zwangerschap, maar misschien twijfel je er nog over. Het is belangrijk om te weten, dat je uiteindelijk de beslissing pas definitief hoeft te nemen op het moment van je bevalling, als je weeën hebt.

Wat is belangrijk in je keuze?

Voor je bevalling is het erg belangrijk dat je op een plaats bent tijdens je bevalling, waar je je rustig, veilig en vertrouwd voelt. Het moet er comfortabel zijn, warm en sfeervol. Als aan die voorwaarden voldaan is, voel je je meer op je gemak. Het lichaam kan dan meer Oxytocine (knuffelhormoon) aanmaken, wat de weeën ten goede komt. Je goed kunnen ontspannen op die voor jou veilige plaats kan ook positief werken op de aanmaak van Endorfines, een natuurlijk hormoon wat min of meer dezelfde werking heeft als Morfine, een krachtige pijnstiller. Daarentegen geeft stress, niet veilig voelen, koude etc een positieve werking op de productie van Adrenaline, die juist de Oytocine en Endorfines tegenwerkt. Dat moet je dus zien te vermijden.

Hieronder worden de diverse mogelijkheden waar je kunt bevallen beschreven met voor- en nadelen. Het is goed om je tijdens je zwangerschap hierin te verdiepen, eens een rondleiding te gaan doen en te kijken wat voor je gevoel het jou geeft. Kijk voor de evt rondleidingen eens in het hoofdmenu bij zwangerschap, voorlichting, voorlichtingsavonden.

Thuis

Als alles in je zwangerschap goed blijft gaan, kun je prima thuis, lekker in je eigen omgeving bevallen. Je hebt je eigen spulletjes bij de hand, je voelt je er goed. Het lijkt ons een prima plaats om te zijn en om bovenstaande in werking te zien. Maar je moet er je wel goed bij voelen. De laatste jaren is er veel gezegd en geschreven over de thuisbevalling (vooral door de tegenstanders ervan), maar onderzoek heeft aangetoond dat thuis bevallen niet minder veilig is als in het ziekenhuis of kraamhotel bevallen. Daarbij moeten natuurlijk wel richtlijnen en protocollen opgevolgd worden en afspraken moeten duidelijk zijn. Als wij het onverantwoord zouden vinden om thuis te bevallen, dan hoor je dat ook van ons en gaan we daar niet de verantwoordelijk voor nemen.
Gewoon lekker rustig, jij en je partner samen, de verloskundige en kraamverzorgende, die wel bij je in huis zijn en het proces begeleiden, maar niet altijd bij je op de kamer zijn, kan erg fijn zijn.

Tilburg of toch Breda?

Vaak is er een voorkeur voor een bepaalde stad. Heel de familie gaat bijvoorbeeld altijd naar het …… ziekenhuis. Als dat voor jullie belangrijk is, is het prima om daar dan je keuze op te baseren. Want laten we eerlijk zijn, als je fan van Willem II bent, wil je niet dat je kind in Breda geboren wordt? Is dat zo? Hij of zij krijgt toch geen sticker op zijn hoofd, zodat het zijn hele leven te zien blijft.
Misschien is het toch een idee om eens zuiver te kijken naar de voordelen, die ieder ziekenhuis of kraamhotel te bieden heeft. We zullen proberen om ze hieronder allemaal op een rijtje te zetten.

 

Het Moeder- en Kindcentrum, locatie ETZ Elisabeth

Sinds 9 oktober 2017 vinden alle bevallingen in Tilburg plaats in het Moeder- en Kindcentrum op locatie ETZ Elisabeth. Hier vindt er zowel geboortezorg als kindergeneeskundige zorg plaats. De gezinsgerichte zorg staat centraal. Dat betekent dat, wat er ook gebeurt, je als ouders altijd bij je kind blijft. Wanneer jullie kindje bijvoorbeeld in de couveuse komt te liggen, mogen jullie er altijd bij blijven. Ook papa kan blijven slapen als hij dat wil.

Als je in het Moeder-en Kindcentrum wil bevallen, heb je de keuze uit het kraamhotel of poliklinisch op de verloskamers. In het kraamhotel zijn 3 kamers, waarvan 2 met een bevalbad en 1 met een relaxbad. De kamers hebben een huiselijke, gemoedelijke sfeer. Indien je tijdens de bevalling moet worden overgedragen aan de gynaecoloog, zul je verplaatsen naar de verloskamers. Dit is een gang van elkaar verwijderd, je bent dus in de buurt. De voordelen van het kraamhotel zijn dat de kamers mooi en huiselijk zijn ingericht en je gebruik kunt maken van een (beval)bad, daarnaast ben je in de buurt van de verloskamers mocht een overdracht nodig zijn. Je kunt er ook voor kiezen na de bevalling één of meerdere nachten te verblijven in het kraamhotel. Voor meer informatie daarover kun je kijken op de website van Lunavi. Mocht je ervoor kiezen direct op de verloskamers te bevallen, heeft dat het voordeel dat je niet hoeft te verplaatsen in het geval van een overdracht aan de gynaecoloog. Het eventuele nadeel is dat het wat klinische aandoet.

Het Amphia ziekenhuis, locatie Molengracht)

Als je geen medische indicatie hebt, kun je binnen de muren van het Amphia bevallen onder onze begeleiding. Vanaf 29 november 2019 verhuist het moeder-kind centrum naar de locatie Molengracht van het Amphia. Er is dan geen sprake meer van een apart kraamhotel. Het voordeel is dat je gewoon op je kamer kunt blijven als je toch overgedragen zou moeten worden naar de gynaecoloog en dat je daar ook bij je bevalling (zolang je niet medisch wordt) in bad kunt bevallen. Er zijn een paar vaste baden aanwezig en bovendien zijn er ook opblaasbare baden te gebruiken (waarbij de as papa moet helpen met opzetten en afbreken). Vanaf begin 2020 kan men daar ook tijdens de bevalling gebruik maken van Relivopan als pijnstilling bij de bevalling. Het nadeel is dat er eigenlijk geen verblijfsfunctie meer is voor na je bevalling. Je zult dus ip als alles goed is weer snel naar huis gaan, mogelijk ook in de nacht. Aangezien er minder bevalkamers zijn dan voorheen, is er vermoedelijk wel een grotere kans, dat we niet terecht kunnen als het vol ligt en uit moeten wijken naar Tilburg. Houdt daar wel rekening mee.