Bevallen
Bevallen
Hoe weet je dat de bevalling begonnen is?
Inderdaad, hoe weet je nu dat je bevalling echt begonnen is? Er wordt altijd gezegd dat je pijn moet gaan voelen, maar is dit het al of toch nog niet? Het blijft een stukje onzeker, waarbij je als je de goede informatie hebt, je soms zelf al wel weet dat dit je bevalling nog niet is, of juist wel.
Hieronder beschrijven we wat er allemaal bij hoort zo in de laatste weken, waar je op moet letten en wanneer je zeker aan de bel moet trekken.
Loos alarm
Harde buiken
Tijdens de laatste maanden van je zwangerschap merk je dat de baarmoeder af en toe samentrekt, dit wordt een ‘harde buik’ genoemd. Deze samentrekkingen zijn kortdurend en onregelmatig, vaak ook niet pijnlijk, waarna de baarmoeder weer ontspant. Hoe verder je zwanger bent, hoe vaker dit voorkomt. Harde buiken zijn een natuurlijke voorbereiding op de bevalling. Ze kunnen vervelend aanvoelen, maar de meeste vrouwen ervaren hier geen hinder van. Harde buiken worden veroorzaakt door: hormonen, beweging van de baby, een volle blaas, het mogelijk sneller groeien van de baarmoeder, intensief bewegen, plots bukken of door opstaan en tillen. Ook kan de baarmoeder reageren op andere lichamelijke inspanning of psychische stress. Vaak is dit een signaal van je lichaam dat je rust moet nemen. En ons advies is dan ook om hier indien mogelijk aan toe te geven.
Indalingspijn
Tijdens de laatste vier tot zes weken van de zwangerschap gaat de baby indalen in het bekken. Dit kan gepaard gaan met harde buiken en/of een trekkend gevoel in de onderbuik.
Harde buiken en indalingspijn zijn geen (voor)weeën en kondigen de bevalling niet aan.
Het echte begin
Voorweeën
Meestal begint de bevalling met weeën (90%). In het begin duren de weeën meestal kort, zijn ze onregelmatig en niet zo pijnlijk. Dit zijn voorweeën. Vaak kun je gewoon doorgaan waarmee je bezig bent. Hooguit zul je af en toe even moeten stilstaan omdat je iets voelt. Deze voorweeën maken de baarmoedermond alvast soepel(verweken) en korter(verstrijken). Soms doen die weeën meteen al pijn en volgen ze elkaar al snel op. Als je er nog niet helemaal van overtuigd bent dat het je bevalling is, dan adviseren we je om eens een lekkere warme douche of bad te nemen. Je lichaam geeft dan zelf wel aan wat de bedoeling is.
Op onderstaande afbeelding is het proces van verweken en verstrijken zichtbaar.
Ontsluitingsweeën
Als de weeën sterker worden, regelmatiger komen, één minuut duren en meer pijn gaan doen zullen ze voor ontsluiting gaan zorgen. De pijn zit in de buik, onderrug, rug, bovenbenen of een combinatie hiervan. Meestal geldt: hoe sterker de wee, hoe meer er gebeurt. Als je weeën hebt die voor ontsluiting zorgen is de bevalling echt begonnen. We controleren of je ontsluiting hebt via een inwendig onderzoek.
Breken van de vliezen
In maar 10% van alle bevallingen begint je bevalling met het breken van de vliezen. Soms is het een hele duidelijke guts water, maar soms is het meer druppelsgewijs. Als het vruchtwater helder is, je vanuit onze controle hebt gehoord dat het hoofdje mooi ingedaald is, nog geen weeën hebt en je voorbij de 37 weken bent hoef je ons later in de avond en in de nacht nog niet te bellen. We gaan dan verder toch nog niets doen. Bel ons dan meteen in de ochtend, zo rond 8:30 uur. Dan komen we bij je kijken. Als het vruchtwater helder is wachten we tot je weeën krijgt die voor ontsluiting zorgen. De weeën beginnen meestal binnen 24 uur na het breken van de vliezen. Nadat de vliezen gebroken zijn blijf je kleine beetjes vruchtwater verliezen, dit is normaal. Je lichaam maakt steeds vruchtwater aan zodat er voldoende vruchtwater aanwezig blijft.
Als je vliezen gebroken zijn is er een open verbinding tussen de buitenwereld en de baby. Hierdoor is er een verhoogde kans dat moeder en kind een infectie oplopen. Om die reden is het belangrijk om regelmatig je temperatuur op te meten. Bij een verhoging moet je contact met ons opnemen. Om de kans op een infectie zo klein mogelijk te houden mag je niet in bad, vrijen of tampons gebruiken. Je mag wel onder de douche.
De bevalling: stap voor stap
Ontsluitingsfase
Ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond ver genoeg open gaat (10 cm) om de baby geboren te laten worden. Dit noemen we ontsluiting. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert. We komen altijd eerst bij jullie thuis beoordelen of de bevalling begonnen is. We houden de vordering van de ontsluiting in de gaten door het verrichten van een inwendig onderzoek. Het verloop van ontsluitingsfase is op onderstaande afbeelding weergegeven.
Als je thuis wilt bevallen zorgen wij ervoor dat alle benodigdheden voor de bevalling klaargezet worden en bellen we de kraamverzorgster, zij assisteert ons tijdens de bevalling.
Als jullie niet thuis willen bevallen gaan we, afhankelijk van het eerste onderzoek en jullie wensen, naar de gewenste bevallocatie. Ook daar worden wij geassisteerd door een kraamverzorgster.
Tijdens de ontsluitingsfase houden wij rekening met jullie wensen (het geboorteplan) en houden we de conditie van moeder en kind goed in de gaten.
Bevallingshoudingen
De folder ‘Jouw bevalling: welke houding past bij jou?’ laat met plaatjes zien in welke verschillende houdingen je kunt bevallen. Als je bijvoorbeeld staand een wee opvangt, heb je minder pijn en duurt de bevalling vaak korter dan als je liggend bevalt. Jij bepaalt in welke houding je straks je baby op de wereld wilt zetten. Het is jouw bevalling. Als je je bevalhouding(en) zelf kiest, heb je meer controle. De folder is een uitgave van de beroepsorganisatie van verloskundigen kun je hier downloaden.
Als de vliezen niet spontaan breken tijdens de ontsluitingsfase dan kunnen wij ze kunstmatig breken. We doen dit op het moment dat de weeën afzwakken of als je ontsluiting onvoldoende doorzet. Het kunstmatig breken van de vliezen doet geen pijn. Je voelt alleen een beetje warm vruchtwater aflopen.
De meeste vrouwen hebben weinig trek als de weeën beginnen. De kans bestaat dat je misselijk wordt of moet overgeven. Je maag staat namelijk onder druk. Zorg wel dat je iets eet voor de bevalling, want je lichaam moet een grote inspanning leveren en het is natuurlijk onbekend hoe lang de bevalling nog zal gaat duren.
Je lichaam heeft energie nodig, maar eet niet te zwaar. Kies bijvoorbeeld voor:
- beschuit of cracker met jam of honing;
- yoghurt met vruchtenmoes;
- druivensuiker-tabletjes;
- appelsap of ander vruchtensap;
- limonade;
- ontbijtkoek;
- thee met suiker.
Uitdrijvingsfase (persen)
Als je volledige ontsluiting (10cm) hebt, gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën.
Op het hoogtepunt van de wee voel je dan een drang om te drukken, dit is beginnende persdrang. Op het moment dat de weeën niet meer weg te zuchten zijn en je tijdens de gehele wee persdrang hebt starten we met actief persen.
Pers tijdens een perswee met al je kracht mee richting je vagina en anus; alsof je moet poepen. In het begin voel je niet altijd waar je naartoe perst. Maar als het hoofdje dieper komt, wordt het duidelijker hoe je zo’n perswee kunt gebruiken.
Tijdens de uitdrijving beoordelen we de vordering en luisteren we frequenter naar de harttonen van de baby.
De geboorte
Beval je van je eerste kind, dan duurt het vaak even voor je het hoofdje ziet. Het komt bij elke wee een stukje verder, maar zakt na de wee weer wat terug. Wij vertellen je wat er gebeurt en coachen je. Als je wilt mag je meekijken met een spiegel.
Bij een volgend kind hoef je meestal minder lang te persen, omdat het geboortekanaal al soepel is gemaakt door je eerste kind. Je ziet het hoofdje dan al eerder en het komt tijdens een wee een flink stuk verder.
Als het hoofdje bijna geboren wordt geven wij duidelijke instructies om te voorkomen dat je inscheurt. Als het hoofdje geboren is, begeleiden wij jullie kind verder naar buiten. Je hoeft dan meestal niet meer hard te persen
Kijk hier voor een animatie van een geboorte
En dan is jullie kindje geboren!
Als de hartslag van jullie kind niet meer te voelen is in de navelstreng, kan die worden doorgeknipt.
Nageboorte (placenta)
Na de geboorte krijg je in principe een injectie om er voor te zorgen dat de placenta vlot geboren gaat worden en dat je niet veel bloedverlies zal gaan krijgen. Na de geboorte van jullie kind trekt de baarmoeder samen om de placenta los te maken en om te voorkomen dat je veel bloed verliest. Nadat wij gecontroleerd hebben of de placenta los ligt vragen wij je om nog een keer mee te persen. De placenta, navelstreng en vliezen worden geboren. De baarmoeder trekt samen en voelt als een harde bal onder de navel.
Naast de eerste kennismaking met jullie kind is het soms nodig om te hechten, dit gebeurt altijd onder verdoving. Als je borstvoeding wilt gaan geven helpen we je met aanleggen. Voor de moeder-kind binding is het belangrijk dat jullie baby het eerste uur bij moeder (of indien dit niet mogelijk is, bij vader) op de buik ligt. Na dit uur kijken we jullie kind structureel na. De kraamverzorgster ondersteunt tijdens het douchen/ opfrissen en als alles goed is mogen jullie de kraamtijd thuis of in het kraamhotel doorbrengen.
Hoe lang duurt een bevalling?
Ontsluiting
Vanaf de eerste ontsluitingswee duurt het meestal 4 tot 14 uur voordat je volledige ontsluiting hebt en mag gaan persen. De ontsluiting vordert gemiddeld 1 cm per uur bij een eerste bevalling. Ben je al een keer bevallen, dan gaat dit proces vaak sneller.
De snelheid is ook afhankelijk van de ligging van de baby en de weeenkracht. Zijn de weeen zeer krachtig en volgen ze elkaar snel op, dan gaat de bevalling vaak sneller.
Uitdrijving
Het persen duurt bij een eerste kind gemiddeld 1 uur en maximaal 2 uur.
Bij een tweede kind varieert het persen van 5 minuten tot maximaal 1 uur.
Placenta
De placenta komt meestal binnen een half uur na de geboorte.
Nalezen
Jullie kunnen bovenstaande informatie in diverse talen teruglezen in de folder “Jouw bevalling: hoe bereid je je voor?”.
- Folder ‘jouw bevalling, hoe bereid je je voor’ NEDERLANDS
- Folder ‘jouw bevalling, hoe bereid je je voor’ ARABIC
- Folder ‘jouw bevalling, hoe bereid je je voor’ DEUTSCH
- Folder ‘jouw bevalling, hoe bereid je je voor’ ENGLISH
- Folder ‘jouw bevalling, hoe bereid je je voor’ FRANÇAIS
- Folder ‘jouw bevalling, hoe bereid je je voor’ GUĀNHUÀ
- Folder ‘jouw bevalling, hoe bereid je je voor’ PAPIAMENTO
- Folder ‘jouw bevalling, hoe bereid je je voor’ JĘZYK POLSKI
- Folder ‘jouw bevalling, hoe bereid je je voor’ PORTUGUÊS
- Folder ‘jouw bevalling, hoe bereid je je voor’ AF SOOMAALI
- Folder ‘jouw bevalling, hoe bereid je je voor’ ESPAÑOL
- Folder ‘jouw bevalling, hoe bereid je je voor’ TÜRKÇE
Hier kun je nog een mooie animatie zien over hoe een bevalling gaat. Klik hier om te bekijken.