Beladvies

bevallen

Beladvies

plaats

plan

benodigd

strippen

inleiden

mediche

pijn

 

Little-child-baby-toddler-sitting

Wanneer moet je ons nu bellen?

Hieronder staan een aantal indicaties genoemd als mogelijke reden om ons te bellen, met daarbij nog wat extra informatie.

Ongerust

Als je ongerust bent mag je ons altijd bellen! Blijf niet met je gevoel rondlopen. Even een telefoontje, waarin we je bezorgheid en klachten aanhoren kan soms al voldoende zijn. En er kan iets aan de hand zijn, waardoor je uiteindelijk ongerust bent geworden. Het is nooit een probleem om ons te bellen.

Bloedverlies

Een beetje helder rood, bruinig bloed- of slijmverlies net vóór of tijdens de bevalling is heel normaal. Dit bloedverlies komt meestal van de baarmoedermond die nu extra goed doorbloed is. We willen echter graag dat je toch even belt zodat we kunnen beoordelen wat er precies aan de hand is. (Het is fijn wanneer je het bloedverlies voor ons bewaart zodat we het kunnen nakijken).

Gebroken vliezen

Breken je vliezen voor 37 weken zwangerschap moet je ons altijd direct bellen! Want dat kondigt het kindje zich mogelijk te vroeg aan en dat is een reden om in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog te gaan bevallen.

Breken je vliezen na 37 weken zwangerschap, is het hoofd goed ingedaald en is het vruchtwater helder (doorzichtig of roze met witte vlokjes) willen we dit graag weten. Breken de vliezen laat in de avond of in de nacht hoef je niet meteen te bellen en kan je wachten tot de volgende ochtend. Bel ons dan wel meteen om 8:30 uur, dan komen we bij je langs in de ochtend.
Is de kleur van het vruchtwater groen, bruin of geel moet je ons meteen bellen. Twijfel je aan de kleur, dan moet je ons ook zeker bellen. Om erachter te komen wat de kleur van het vruchtwater is, adviseren we je om een maandverband te gebruiken.
Breken je vliezen en is er op het spreekuur verteld dat het hoofd nog niet is ingedaald, bel ons dan meteen en ga thuis op de bank of op bed liggen.

Weeën

Beginnen de weeën voor 37 weken zwangerschap moet je ons altijd direct bellen! Want dan dreigt de bevalling te vroeg plaats te vinden en dat is een reden om in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog te bevallen.
Als je gaat bevallen van je eerste kind willen we graag dat je belt als je een uur lang om de 3 á 4 minuten een wee hebt die ongeveer 60 seconden aanhoudt.

Ben je al een keer eerder bevallen willen we graag dat je ons belt als je één uur lang om de 4 à 5 minuten een wee hebt die 60 seconden aanhoudt. Of als je de weeën wel duidelijk herkent en je weet dat dit je bevalling is en het idee hebt dat het snel zou kunnen gaan. Wanneer je van je volgend kind gaat bevallen kun je wel wat meer last hebben van voorweeën. Het is vaak lastig om een onderscheid te maken tussen voorweeën en bevalweeën. Een belangrijk herkenningspunt is dat voorweeën vaak onregelmatig komen en nog niet zo krachtig zijn. Bevalweeën komen met regelmaat en worden steeds krachtiger.