Bevalling

kinderwens

zwangerschap

bevalling

miskraam

 

 

Little-child-baby-toddler-sitting

Bevalling

Misschien voor jullie het belangrijkste gebeuren is uiteindelijk je bevalling. Je kijkt er al een tijd naar uit of misschien zie je er al tijden tegen op. Ook hiervoor geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Dus geven we je de nodige bevalling onder dit kopje. Klik als je bovenin het menu naar bevalling gaat op het desbetreffende kopje waar je meer informatie over wilt.
Hieronder al wel een korte beschrijving van alle puntjes die met je bevalling te maken hebben.

Bevallen

Hier staat het hele gebeuren van de bevalling beschreven. Wanneer het kan beginnen, hoe het kan beginnen en het mogelijke verloop. Ook wordt een en ander beschreven over een normaal verloop. Ook al duurt het soms wat langer dan gehoopt, dat wil niet zeggen dat je bevalling meteen niet meer goed gaat.

Beladvies

In het traject van je bevalling zul je ergens contact met ons op gaan nemen. Daar bestaat geen absoluut verhaal over, maar er zijn wel richtlijnen te beschrijven, waar je een beetje naar kunt kijken. Als je hierover te zijner tijd nog vragen over hebt, mag je ze natuurlijk altijd op de controle stellen.

Plaats van bevallen

De laatste jaren is er veel te doen geweest over de thuisbevalling. Dat heeft geleid tot een sterke afname van zwangeren die nog thuis durfden te bevallen. Inmiddels heeft onderzoek aangewezen dat de thuisbevalling niet minder veilig is dan bevallen in het ziekenhuis. Het belangrijkste is om te beseffen dat zolang alles goed gaat in de zwangerschap, jij zelf de keuze hebt. En kies wat bij je past.

Geboorteplan

Hoe wil je nu graag inrichting geven aan je bevalling. Wat wil je wel en wat niet. Het is goed om daar in je zwangerschap al over na te denken en dat met ons te bespreken. Dat beschrijf je in een zogenaamd geboorteplan of bevalplan. Wij zullen dat tijdens de controles ook nog benoemen.

Benodigheden

Wat heb je nu allemaal nodig voor je bevalling? Dat hebben we geprobeerd om voor je op een rijtje te zetten. Dat maakt niet uit waar je wilt bevallen. Je hebt het altijd nodig, want soms gaat je bevalling erg snel en kun je toch niet meer naar het ziekenhuis. Dat gebeurt gelukkig niet vaak.

Strippen van de vliezen

Om je eigen invulling aan je bevalling te kunnen geven, is het wel belangrijk dat je voor 42 wkn bevalt. Soms kunnen we proberen om je daarbij te helpen. We kunnen dat proberen om vanaf 41 weken je te strippen. Hoe het werkt wordt onder het betreffende kopje uitgelegd.

Inleiden van de bevalling

Helaas kunnen we niet altijd voorkomen dat je ingeleid moet worden. De bevalling wordt dan kunstmatig op gang gebracht. Dat kan op verschillende manieren. Alle ins en outs worden daar uitgelegd.

Medische bevalling

Als je onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog moet bevallen, dan noemen we dat een medische bevalling. Je bevalling wordt dan in principe begeleid door een klinisch verloskundige, arts-assistent of in enkele gevallen de gynaecoloog zelf. Omdat je vaak medicijnen toegediend krijgt, ben je vaak wat beperkt in je bewegingsvrijheid.

Pijnverlichting en pijnstilling

Vaak is het mogelijk om op verschillende niet-medicinale manieren je pijn toch een stuk te verlichten, zodat het draaglijk voor je is. Die tips en trucs kunnen we je adviseren en staan ook benoemd. Soms is het helaas niet voldoende en zijn er toch medicijnen nodig. Ze helpen goed, maar kunnen ook bijwerkingen hebben en complicaties geven. Vandaar dat je dan goed in de gaten gehouden wordt. Je kunt hierover meer lezen.